Grönt Eko

2018-08-18
09:00:00

DIY – Upcycling av torktumlare

Du har precis köpt en ny torktumlare, eftersom din gamla är dålig på att torka kläderna ordentligt, låter för mycket, släpper ut för mycket fukt och förbrukar alldeles för mycket energi. Ingen vill köpa den av dig, eller ens ta emot den gratis. Så varför inte uppvinna den? Upcycling, till skillnad från recycling, innebär att man förbättrar och/eller anpassar en vara för ett annat syfte.

Torktumlare går faktiskt att ta isär och bygga om till många olika saker. Om du redan är en händig DIY-byggare så får du ännu mer ut av den, eftersom det blir många reservdelar över som kan användas till andra projekt. Här kommer jag att snabbt gå igenom några av möjligheterna som finns för den gamla torktumlaren.

Om du inte har en gammal torktumlare ståendes och inte hittar en billig torktumlare att köpa begagnat så kan du hålla ett öga på Blocket. Där händer det nämligen att man kan få gratis vitvaror och andra möbler i utbyte mot att man hämtar upp dem. Gå in på ditt område och sök på ”bortskänkes”, så kanske du har turen att hitta en torktumlare – eller något annat du behöver.

När du börjar demontera torktumlaren så får du först och främst ett par fina metallskivor från sidorna och toppen av maskinen, som det går att använda till massvis av kreativa projekt. Annars kan du bygga om hela maskinen till en torkningsugn. Den relativt låga värmen i en torktumlare, i jämförelse med en vanlig ugn, är perfekt för att torka svamp och annat.

eldstad av torktumlarens trumma
 

Trumman kan du (ganska) enkelt göra en unik, häftig eldstad av. Den kan även användas för att bygga en egen rökugn eller barbecue. Motorn kan du använda till att driva robotar, för skojs skull eller för praktiska lösningar. Du kan t.ex. göra en motoriserad salladsslunga, tvättlina eller köttkvarn. En otroligt smart lösning är att konvertera motorn till en vattendriven generator. Har du en liten sommarstuga bredvid en bäck? Få gratis el för alltid!

Alla kablar, skruvar, knappar och andra småbitar kan naturligtvis också återanvändas i andra projekt. Kanske du har användning för låsmekanismen på dörren, eller värmeelementet från motorn? Det här är bara några idéer, har du fler? Kom gärna med fler tips i kommentarerna!

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: